Solar fotovoltaica i aerotèrmia, les energies renovables que es complementen a la perfecció
Cada vegada s’estan popularitzant més els sistemes fotovoltaics d’autoconsum, i més des que va entrar en vigor la nova llei que afavoreix el desenvolupament d’aquest mercat a Espanya. Gràcies a la gran quantitat d’ajudes que estan concedint els diferents organismes públics, l’autoconsum elèctric s’ha disparat en els últims anys sobretot a les llars d’habitatges unifamiliars.
El nostre país se situa en la franja de més insolació anual a Europa, una mitjana de 8 hores diàries, per la qual cosa facilita la instal·lació d’aquest tipus d’energies renovables. En els últims dos anys la instal·lació de plaques solars per produir electricitat s’ha accelerat considerablement, però tot i així ens trobem per darrere de països com Alemanya, França o Àustria, que tenen moltes menys hores de sol.
A més, el desenvolupament constant de nous models de plaques solars que augmenten el seu rendiment i n’abarateixen la producció, juntament amb l’objectiu dels usuaris de ser més respectuosos amb el medi ambient a través de l’ús d’energies menys contaminants, fa pensar que la quantitat d’instal·lacions fotovoltaiques domèstiques continuarà creixent en els propers anys.
Així obtenim calefacció, refrigeració i aigua calenta sanitària a un preu reduït, de manera que es pot assolir l’autoconsum durant moltes hores del dia, amb un model energètic sostenible lliure d’emissions.
Com sempre que projectem un tema així, ens plantegem si realment és rendible la inversió en aerotèrmia amb fotovoltaica. La resposta és sí, tant en termes econòmics com mediambientals.
Per poder ser exactes amb nombres, haurem de recórrer al professional que realitzi el projecte de la nostra llar en concret, amb el nostre sistema fotovoltaic instal·lat i la nostra potència d’aerotèrmia necessària.
Per fer-nos una idea general, la vida útil de les plaques solars és d’uns 30 anys (depenent del tipus de placa i el fabricant). Al 2020, el temps d’amortització d’un sistema fotovoltaic solia estar entre els 5 i els 8 anys, però amb la pujada constant del preu de l’electricitat, la rendibilitat ha augmentat considerablement i ha escurçat l’amortització del sistema fotovoltaic.
Pel que fa a la garantia, els fabricants de les plaques solars solen oferir més anys de garantia dels que exigeix la llei. En general, les garanties dels panells són d’uns 10 anys, segons marques i qualitats, però quan parlem de garantia de producció solar per panell, les xifres es disparen i s’acosten als 25 anys.
També val la pena recordar que estem aportant el nostre granet de sorra contra el canvi climàtic. La instal·lació d’un sistema d’autoconsum totalment net, combinat amb l’eficiència de l’aerotèrmia catalogada com a energia renovable, ens permetrà estalviar en l’ús d’altres combustibles i estarem evitant emissions al medi ambient. D’aquesta manera, no només estem estalviant directament en la nostra factura, sinó que també estem contribuint a la sostenibilitat del nostre planeta.
Tanmateix, hi ha una circumstància en la qual no s’arriba a aprofitar el 100% de la producció solar. Si en les hores centrals del dia, quan la producció solar és alta, no s’estan produint consums a l’habitatge i, a més, l’aerotèrmia ha aconseguit assolir la temperatura de consigna a la llar, tindrem excedent sense aprofitar que s’abocarà a la xarxa de la teva companyia elèctrica. Per evitar això i aprofitar aquest excedent, es poden instal·lar bateries, escalfadors elèctrics per a ACS que aprofitin les hores de producció solar per escalfar aigua, o acumuladors de calor solar com a suport per calefactar l’habitatge.
Aquesta calefacció per a l’autoconsum, com els acumuladors Ecombi SOLAR, són una opció perfecta per combinar amb les instal·lacions fotovoltaiques amb abocament a la xarxa, ja que són capaces d’aprofitar el 100% dels excedents i convertir-los en calefacció per a l’habitatge. Poden funcionar com a calefacció principal o com a sistema de suport a altres sistemes principals ja instal·lats com l’aerotèrmia, una caldera elèctrica, etc.
L’estimació de la despesa energètics d’un habitatge en calefacció, climatització i ACS es calcula del voltant del 70%. Per tant, en disposar d’un sistema d’autoconsum ens hauríem de plantejar cobrir, si no tot el consum en calefacció o ACS, almenys una part important d’aquest.
Per això no hem de perdre de vista l’alta eficiència que presenten els equips d’aerotèrmia, sistema que pel seu excel·lent coeficient de rendiment, per cada kW elèctric que utilitza, tant si l’energia prové de la nostra instal·lació fotovoltaica com si prové de la xarxa, és capaç de convertir-lo en 4 o 5 kW tèrmics. Si, a més, tenim en compte que ens pot aportar tant calefacció com refrigeració utilitzant terra radiant o fancoils i produir ACS a través d’un dipòsit, fa que la decisió d’invertir en aquestes renovables sigui una opció molt desitjable per a molts usuaris.
L’aerotèrmia i els panells fotovoltaics suposen l’aliança perfecta per reduir el nostre consum elèctric i per al nostre compromís amb la sostenibilitat. Al final, parlem de convivència entre dues energies renovables en un mateix habitatge, generant electricitat amb les nostres plaques gràcies a l’energia solar i aprofitant eficientment aquella energia amb un sistema aerotèrmic. Una simbiosi d’energies renovables més que eficient.
Si vols més informació sobre aerotèrmia o acumuladors de calor solar, visita aquestes categories de producte al nostre web.